Schneider Electric’in, Türkiye’nin ulusal enerji verimliliği stratejileri doğrultusunda 2023, 2030 ve 2050 hedeflerine ulaşmasına katkı sağlamak amacıyla Türkiye’nin yanı sıra Ortadoğu ve Afrika coğrafyasına da hizmet verecek İstanbul İnovasyon Merkezi hizmete girdi.
Corporate Knights Küresel Sürdürülebilirlik Endeksi’nde bu yıl zirveye yerleşen Schneider Electric, enerji verimliliğinde ülkelerin ve kurumların dijital dönüşümüne önayak olmak amacıyla kurduğu inovasyon merkezlerinden Ortadoğu ve Afrika (MEA) coğrafyasındaki ilk merkezini İstanbul’da açtı.
Schneider Electric’ten yapılan açıklamaya göre, şirketin Ataşehir’deki genel merkezinde kurulan inovasyon merkezi; hastaneler, oteller, endüstri tesisleri, veri merkezleri, üstyapı yatırımları gibi tüm uygulama alanlarında gerçek zamanlı teknoloji çözümlerinin deneyimlenebileceği bir alan olarak hizmet verecek.
Yapay zeka, dijital ikiz teknolojilerini de temel alan 50’nin üzerinde yazılım ile donattığı inovasyon merkezinde gerçek zamanlı verilerle tüm dünyadan tesisleri birbirine bağlayarak ve karşılaştırma yaparak her müşteriye özel çözüm üretmeyi amaçlıyor.
Merkezin aynı zamanda meslek örgütleri, enerji sektörü profesyonelleri ve mühendislik fakültelerinden üniversite öğrencileri için bir deneyim, eğitim ve gelişim alanı olarak hizmet vermesi bekleniyor. Bu yıl binden fazla kişi ve kurumu ağırlaması hedeflenen inovasyon merkezi, Schneider Electric’in dünyanın diğer şehirlerindeki merkezlerle ortak projeler içerisinde yer alarak ve teknik bilgi alışverişi yaparak enerji verimliliğinde küresel dijital dönüşüm hamlesine de katkı sunacak.
Türkiye, Orta Asya ve Pakistan Bölge Başkanı Bora Tuncer, Schneider Electric’in dünya çapında farklı amaçlara hizmet eden 50’nin üzerinde inovasyon merkezi olduğunu belirterek, şirketin Ortadoğu ve Afrika coğrafyasındaki ilk inovasyon merkezini, endüstrileşme ve dijitalleşme açısından hızlı bir gelişme gösteren Türkiye’de açmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.
2012-2023 Enerji Verimliliği Strateji Belgesi’nde yer alan enerji verimliliğine ilişkin enerji politikası hedefleri doğrultusunda 2023 yılı itibariyle Türkiye’nin GSYH’si başına harcanan enerji miktarının en az yüzde 20 azaltılmasının hedeflendiğini hatırlatan Tuncer, şunları belirtti: “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Fatih Dönmez, geçtiğimiz günlerde ‘Türkiye’nin 2017-2019 yıllarında enerji verimliliği uygulamalarıyla 1 milyar dolara yakın tasarruf sağladığını, bununla birlikte getirisi çok yüksek olan enerji verimliliği uygulamalarının arttırılması gerektiğini’ bildirdi. Bakanımızın açıklaması dikkatleri bir kez daha bu alandaki yenilik, yatırım ve inisiyatiflere çekti. Bu yenilik ve inisiyatifleri Türkiye’nin hizmetine sunan şirketlerin başında ise endüstrileşme, şehirleşme ve dijitalleşme trendlerine paralel olarak dünyada artan enerji ihtiyacına cevap verebilmek amacıyla teknolojik çözümler geliştiren ve Türkiye’de 30 yılı aşkın bir süredir faaliyetlerini sürdüren Schneider Electric geliyor. Schneider Electric, Türkiye’de kamu ve özel sektörlerde bu alandaki artan bilinç doğrultusunda ihtiyaçlara cevap vermek ve Türkiye’nin enerji kaynaklarını daha verimli kullanmasına destek olmak amacıyla yatırımlarına pandeminin hakim olduğu 2020 yılında da devam etti. Bu yatırımlarımızın son halkası olarak devreye giren inovasyon merkezi, kurumların bina otomasyonu, güvenli güç, endüstriyel otomasyon ve güç dağıtımı için ihtiyaçlarına özel olarak terzi usulü oluşturulacak çözümlerin gerçek zamanlı test edilebileceği bir merkez olarak hizmet verecek. Bu sayede Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hamlesi kapsamında enerji verimliliği hedeflerine ulaşmasına daha etkin katkıda bulunabileceğiz.”
İstanbul İnovasyon Merkezi’ne daha derin bir bakış yapabilmek için İnovasyon Merkezi Müdürü Emre Akçin’e birkaç soru yönelttik.
Devamı için: