İş hayatında eğitimin önemi yadsınamaz. Bilgilerimizi sürekli taze tutup değişen koşullara ayak uydurmanın, yaptığımız işi daha iyi yapabilmek için her yaşta her koşulda eğitime ihtiyacımız var. Aldığımız eğitimler benliğimizde bir yer ediniyor ve bu eğitimlerde öğrendiğimiz bilgileri iş ve gündelik yaşantımızın bir bölümünde mutlaka kullanıyoruz. Özellikle satış pazarlama gibi dinamik ve dünü olmayan bir alanda çalışıyorsak kendimizi sürekli geliştirmeye odaklanmamız gerekiyor. Biz de bu alanlarda çalışanlar için alınması gereken eğitimleri sizler için derledik. Listeyi kontrol edip almadığınız eğitimler varsa ileriki dönemlerde almanızda fayda var diye düşünüyoruz
1- Etkin satış teknikleri
Her işin taktiği olduğu gibi satışın da kendine has taktikleri var. Bir satış sürecinde uygulayacağınız küçük bir taktik işi almanıza yardımcı olabilir. Satışın psikolojik yönüne de değinen bir eğitim alabilirsiniz.
2- Müzakere becerileri
Özellikle B2B satışta satıcı ile müşteri arasında pazarlık her zaman olur. Fiyatlar, teslim şartları, ödeme koşulları vs.. gibi konularda müşterilerinizle müzakere etmeniz gerekecek. Müzakere becerilerinizi, alacağınız bir eğitim ile geliştirebilirsiniz.
3- Etkin sunum ve topluluk önünde konuşma
Topluluk önünde konuşma ve sunum yapma kimi kişiler için kâbus olabilir. Çok iyi yerlere gelmiş kişiler bile tüm gözler üzerindeyken zor anlar yaşayabilir. Özellikle konu satış ve pazarlama ise müşterileriniz neyi anlattığınızla beraber nasıl anlattığınıza da dikkat edecektir. Sunum becerilerinize odaklanabilirsiniz.
4- Problem çözme ve karar verme
Müşteriler en çok kendi problemlerini en kısa yoldan çözen ve karar verme kabiliyeti yüksek firmalar/kişilerle çalışmak isterler. Fiyatı çok uygun olmasa da “Bir telefonumla herşeyimi çözüyor, o yüzden bu firma ile çalışıyorum” diyen çok müşteri duymuşuzdur. Bu eğitimi de mutlaka cebinize atmanız gerekebilir.
5- Stres yönetimi
Yoğun dönemler zaman zaman her işte olur. Hatta Türkiye şartlarında sosyal hayatımızda bile stresle yüklenip bununla baş etmeye çalışırız. Stresle başa çıkabilmek için ve stres anında mantıklı düşünebilmek için alınması gereken bir eğitim. Gergin atmosferlerde doğru karar verebilmelisiniz.
6- Liderlik
Özellikle bir ekibiniz varsa ve bu ekibi yönetirken liderlik becerilerinizin yüksek olması önemli. Bazıları liderlik doğuştan gelir gibi düşünülebilir ama iyi bir eğitimle liderlik becerilerinizi geliştirmeniz mümkün.
7- Fiyatlama
Sattığınız ürünün fiyatını nasıl pozisyonlamalısınız? Rakiplerin fiyatları ne durumda? Fiyatlama sadece matematiksel mi; yoksa altında yatan psikolojik etmenler de var mı? Ürün değil değer satabilir misiniz? Müşteri segmentasyonuna göre fiyatlama yapıyor musunuz? Vs.. gibi sorulara yanıt bulmak için alınabilir. Özellikle işlerin durağanlaştığı dönemlerde fiyatlama stratejinizi gözden geçirmek gerekli olabilir.
8- Excel
Excel. Microsoft’un harikası. Teklif hazırlarken, hesaplama yaparken, raporlar oluştururken kullandığınız bu program hakkında eğitim alırsanız bazı hesaplamaları çok uzun yoldan yaptığınızı göreceksiniz. Yazacağınız bir formül size inanılmaz süreler tasarruf ettirebilir.
9- Powerpoint
Müşteri karşısına çıkarken nasıl şık giyinmeye özen gösteriyorsanız sunumlarınızın da şık görünmesi güzel olmaz mı? Öğreneceğiniz taktiklerle profesyonel bir imaj çizmeniz mümkün.
10- Satınalma
Satış ve pazarlama yaparken bazı taktikleri kullanıyorsunuz. Peki masanın diğer tarafında oturan satınalma yetkilisinin de kendine göre taktikleri varsa. Bunları bilmeniz ve buna göre pozisyon almanız güzel olmaz mı?
11- Dijital pazarlama ve satış
Dünya artık dijitalleşti. Satış ve pazarlamada uygulanan klasik metodlar yavaş yavaş rafa kalkıyor. Farklı bir açıdan bakmak için dijital pazarlama ve dijital satış hakkında bilgi sahibi olmak önemi.
12- Muhasebe ve finans
Satış yapmak önemli ama sonuçta şirketin ayakta kalması için karlı olması ve tabii ki para kazanması da gerekiyor. Giderler, maliyetler, kur zararları, vergiler, vergi dönemleri, faturalar, vadeler gibi konular da satışı direkt olarak etkiliyor. Bunlara göz atmanız gerekebilir.
13- İş görüşmesi taktikleri
İş görüşmelerine giriyorsanız uygun aday seçimine yardımcı olacak bir eğitim olabilir. Doğru soruları sormanıza yardımcı olur.
14- İş ve rekabet hukuku
Satış sadece sipariş almaktan ibaret değil. Sözleşmelerin kapsamı, rekabeti ihlal eden noktalar,çalışanların özlük hakları gibi konuları öğrenmeniz gerekebilir. Sonrasında doğabilecek problemler hakkında bilgi sahibi olursunuz. Sonuçta ticaret yapıyorsunuz ve hukuki olarak da doğru adımlar atmalısınız.
15- Servis
Garanti süreleri, iade şartları, servis hizmetlerini hangi konuların kapsadığı, bakım onarım anlaşmaları gibi konular hakkında bilgi sahibi olursanız servis çalışanlarının yaşadığı zorlukları daha iyi anlayabilirsiniz.
16- Lojistik
Ürün sarılıyor ama müşteriye ulaşana kadar hangi yollardan geçiyor? Stoklar nasıl tutuluyor? Gümrükte ne gibi zorluklar yaşanabilir? Hızlı teslimat mümkün mü ve maliyeti ne kadar? Teslimat problemi çıkaran konular? Ülkelerin ihracat ithalat kuralları vs… gibi bilgileri edinebileceğiniz bir eğitim.
17- Sürüş
Eğer araç kullanıyorsanız trafik bilgilerinizi tazelemekte fayda var. Yağmurlu, karlı, sisli havalarda araç kullanırken nelere dikkat edilmeli? Aracınız bu koşullarda hangi davranışları gösterir? Bütün gün direksiyon başında vakit geçirebilme ihtimali olan satış ve pazarlamacılar için gerekli bi eğitim. Siz ehliyeti aldıktan sonra kurallar değişmiş olabilir. Can ve mal güvenliğiniz için bu bilgileri mutlaka güncelleyin.
Bu saydığımız eğitimleri alabilmek için illa ki firmanızın sizi bu eğitimlere göndermesini beklemeyin. Firmanızda talep ederseniz ve firma size bu eğitimleri aldırırsa tabii ki harika olur. Eğer böyle bir imkânınız yoksa internette küçük bir araştırmayla bu konular hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Ozan Gültekin
Chint Türkiye Pazarlama Direktörü