Helium, LoRaWan özellikli IoT (Nesnelerin İnterneti) cihazlarının radyo frekansı aracılığıyla kablosuz ve uzun menzilli bir haberleşme imkânı sunduğu özel bir Hotspot ağıdır.
Helium’u anlayabilmek adına önce bazı temel kavramların anlaşılması gereklidir:
Nesnelerin İnterneti (IoT): İnternete bağlanan ve birbiriyle veri paylaşımı sağlayan cihazların haberleşme halinde bulunmasıdır. Aynı zamanda IoT, sanayi devriminin de önemli bir parçasıdır. Bu noktada teknoloji, fiziksel anlamda cihazların, dijital bir alana taşınmasına izin vermektedir.
LoRaWAN: İngilizce Long Range Wide Area Network açılımıyla ‘’Uzun Menzil Geniş Alan Ağı’ olarak ifade edilen bir haberleşme protokolüdür. LoRa haberleşme altyapısı, geleneksel radyo frekansına göre çok daha uzak mesafelere çok daha düşük güç tüketimi ile ulaşmamızı sağlar.
Kripto Para Madenciliği: Kripto para denilen kavram, şifreleme algoritmaları ile üretilen dijital varlıklara verilen isimdir. Kripto Para Madenciliği ise bu dijital varlıkların üretilme işlemidir. İstisnaları olmakla beraber, merkezi olmayan bir yapı olduğundan ve blok zinciri kullandığından günümüzde olabilecek en güvenli dijital varlık saklama ortamıdır.

Neden Helium Madenciliği
Geleneksel kripto madenciliği yapmak için ciddi bir işlemci gücüne ve dolayısıyla büyük miktarda yatırıma ve enerjiye ihtiyacınız vardır. Madencilik sonucunda ortaya çıkan dijital varlığın ise insanların ona verdiği değer dışında bir değeri yoktur.
Helium ise IoT ihtiyaçlarının gereksinimi olan kablosuz haberleşmeyi bir GSM operatörü gibi sağlayan ve bu hizmeti verirken kendi paydaşlarına Kripto Para ile ödüllendiren, çevreci bir platformdur.
Helium Madenciliği Nasıl Yapılır
Helium madenciliği yapabilmeniz için onaylı bir Helium Hotspot’a ihtiyacınız vardır. Hotspot’lar LoRaWAN GateWay’idir ve ağdaki cihazların birbirleriyle iletişim kurabileceği bağlantı noktalarıdır. Bu bağlantı noktaları, Helium blok zincirinin yerel kripto para birimi olan HNT üretir. Hotspot’a sahip olan katılımcılar temel olarak kapsama alanları ve üzerlerinden gerçekleşen veri transferi miktarına bağlı olarak HNT ile ödüllendirilirler.
Helium Hotspot Seçimi
Piyasada birçok Hotspot olmakla beraber kullanacağınız ürün ve ürünü montajınız gelirinizi direkt olarak etkileyecek en önemli unsurlardır.
Genel Özellikler
Garanti Süresi: Yatırımınız kendini yıllar içerisinde ödeyecek sonra da pasif gelir getirecektir. Garantisi bir yıl ile sınırlı bir Hotspot ile yarı yolda kalma riskiniz oldukça fazladır. Bu sebeple, cihaz garanti süresini mutlaka kontrol edilmeli ve en uzun süre üretici garantisi olan cihazlar tercih edilmelidir.
Enerji Tüketimi: Geleneksel madencilikte en büyük sorun artan enerji fiyatları ile ortaya çıkan elektrik faturalarıdır. Geleneksel yöntem ile mukayese edilmeyecek kadar düşük tüketimi olsa bile elektrik enerjisi pahalı olduğu için düşük güç tüketimi olan bir cihaz seçmeniz geri dönüş sürenizi kısaltacaktır.
Endüstriyel Tasarım: Piyasadaki çoğu Hotspot evlerdeki ADSL modem benzeri olarak sadece bina içi kullanıma uygundur. Endüstriyel tasarıma sahip, içerisindeki elektronik bileşenlerin endüstriyel ortamlara göre tasarlanmış bir cihaz çok daha uzun ömürlü olacaktır.
Teknik Özellikler
Radyo frekansı ile haberleşme sağlandığından Hotspot’un dışarıya, yüksek kazançlı bir anten ile, tercihen çatıya takılması gerekmektedir
Çalışma Sıcaklığı: Cihazı bir kutu içerisine alarak dışarıya montajını yapabilirsiniz ama gözden kaçırmamanız gerek husus çalışma sıcaklığı olacaktır. Hotspot’unuzun, endüstriyel cihazlarda bir standart haline gelen -40 °C ile +70 °C arası çalışma sıcaklığını desteklemesi yatırımınızı uzun yıllar korumanızı sağlayacaktır. Soğuk ortamlarda çalışmaması veya mahfaza içinde oluşacak yüksek sıcaklıklara dayanamaması cihazın çalışmamasına ve yüksek ihtimalle arızalanmasına neden olacaktır.
Anten Kablosu: Cihazı dışarı takmak yerine, cihazı binanın içine monte edip bir anten kablosu kullanarak harici antene bağlantı yapmak bir alternatif gibi gözükebilir fakat maalesef bu montaj yönteminin sakıncaları vardır. Anten kabloları ve montaj noktaları radyo sinyalinin güç kaybetmesine yol açmaktadır. Bu sebeple kaliteli bir kablo kullanılması gereklidir fakat LMR400 gibi kaliteli bir kablonun metresi 10-15 USD arasındadır. Bu da ilk yatırım maliyetini arttıracaktır ve dolayısıyla geri dönüş süresi hesaplanırken göz önüne alınmalıdır.
Koruma Sınıfı: Hotspot IP koruma sınıfı yüksek bir mahfaza içerisinde montajı yapılsa dahi cihazın kendi IP koruma sınıfının IP65 veya üzeri olması önerilmektedir. Bu sayede mahfazanızda bir problem oluşsa bile cihaz koruma altında olacaktır. Detaylar için Mahfazalarla Sağlanan Koruma Dereceli IP Kodu ve Deneyleri yazımızı okuyabilirsiniz.
Ürünler ile ilgili detaylı bilgi için www.aktif.net websitemizi ziyaret edebilir yada acelya.peker@aktif.net ile iletişime geçebilirsiniz.
