ABB Elektrik Sizler İçin Hazırladı
Alçak gerilim sistemlerinde gerilim ve akım harmoniklerini ulusal mevzuat ve uluslararası standartlarca belirtilen seviyelerde tutabilmek için kullanılan cihazlara, aktif harmonik filtre denir. Bağlandığı noktadaki akım harmoniklerini yok ederek, gerilim harmoniklerinin oluşmasını engellerler.
Kaçak (artık) akım koruma anahtarlarının tesisinde, dikey seçiciliği (selektivite) sağlamak amacıyla, kaynak tarafındaki hassasiyet değeri (Idn) minimum olarak, yük tarafındaki hassasiyet değerinin 3 katı seçilmelidir. Böylece amperometrik, yani kısmi seçicilik sağlanmış olur.Ancak özellikle hastaneler gibi kritik tesislerde tam seçicilik sağlamak için ise, hassasiyet değerini minimum 3 katı seçtikten sonra, üst devredeki kaçak akım cihazının S tipi (selektif) olarak seçilmesi gerekmektedir.
AC ve DC elektrikli araç şarj üniteleri arasındaki fark nedir?
Bir AC şarj ünitesi, Alternatif Akımı (AC) elektrikli araçta bulunan ve aracın bataryasını şarj eden bir dahili çeviriciye aktarır. Bu çevirici alternatif akımı doğru akıma çevirerek bataryaları şarj eder. Çevirme işlemi araç üzerindeki çeviricinin kapasitesine bağlı olarak değişiklik gösterir.
Daha hızlı şarj, Doğru Akım (DC) ile gerçekleştirilir. Bir DC hızlı şarj istasyonu, aracın içinde bulunan yerleşik AC/DC çeviriciye ihtiyaç duymadan, aracın içindeki bataryaya doğrudan güç sağlar. AC/DC çevirimi araç haricinde şarj ünitesi üzerinde gerçekleştiği için daha yüksek güç aktarımı mümkün olmaktadır. Araç üzerinde herhangi bir çevrim işlemi olmadığı için şarj işlemi daha hızlı gerçekleşmektedir.
Yumuşak yolverici (Softstarter)
Motorlar kalkış ve duruşta bazı potansiyel elektriksel ve mekanik problemler ile karşılaşabilir. Fakat bu problemler doğru motor yolverme metodunun seçilmesi ile aşılabilir. En çok kullanılan motor yolverme yöntemleri tam hızlı uygulamalarda direkt yolverme, yıldız üçgen yolverme, yumuşak yolverme; değişken hızlı uygulamalarda ise sürücülerdir. Yumuşak yolvericiler, tristörler sayesinde gerilimi rampalandırarak yumuşak kalkış ve yumuşak duruş sağlar. Böylece kalkış anında meydana gelebilecek yüksek akım pikleri ve yüksek kalkış torku ile gelen yıpranma ve aşınma gibi sorunlar elimine edilir.
Ana panolarda kullanılan ölçüm aletleri, sayaç ve analizör gibi ekipmanların korunması düşük kesme kapasiteli otomatik sigortalar yerine, yüksek kesme kapasitelerine sahip kartuş sigorta yuvaları ve silindirik sigortaların seçilmesi, 120kA’e kadar kısa devrelerde doğru korumayı sağlayacaktır.
B tipi kaçak akım rölelerinin kullanım alanları nelerdir?
B tipi kaçak akım röleleri, yüksek doğru akım bileşenli (6 mA’den fazla) ve/veya yüksek frekanslı toprak hata akımı üreten lineer olmayan devreler için uygundur:
*Üç fazlı güç kaynaklı değişken frekanslı motor sürücüleri (endüstriyel makine, asansörler,vs…)
*Fotovoltaik tesisler
*Statik transfer sistemleri (STS) ve kesintisiz güç kaynakları (UPS)
*Alternatif akımla beslenen elektrikli taşıtlar için şarj sistemleri
*Doğru akım sürücüleri
*Frekans dönüştürücüler
*Tıbbi teşhis görüntüleme cihazları (CAT, MRI, vs.)
Korozyon, yanlış kurulum, gevşek bara & kablo bağlantıları, eksik bakım yapılması, hayvan girişi gibi olaylar ark patlamasına neden olabilir. Elektrik tesisatlarında meydana gelebilecek en tehlikeli olaylardan biridir.
Ark patlaması sonucunda sıcaklık 20.000°C’yi geçebilir. Ölümcül basınç dalgası 3 metreyi aşabilir, zehirli gazlar ortaya çıkabilir ve 1600 km/s hızlarda erimiş metal parçaları püskürtülür.
Ark patlaması potansiyel olarak ölümcül olaylardan biridir, personele ve ekipmana ciddi zararlar verir. Optik sensörlü ark koruma çözümlerinin kullanılması, ark enerjisini ve ilgili etkilerini önemli ölçüde azaltabilir.
ABB ‘den daha fazlası için: