SCHNEIDER Sizler İçin Hazırladı
Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS), sadece şebeke elektriği kesildiğinde devreye girip yedek enerji kaynağından elektrik enerjisi sağlamakla kalmayıp aynı zamanda beslediği cihazları bir çok riskten koruyarak operasyonun sürekliliğini sağlar ve olası kayıpları engeller. Bu riskler arasında yer alan şebeke kaynaklı ani gerilim ve akım yükselme-alçalmaları ile giriş ve çıkışta kısa devre olması gibi durumların şebekeye ya da beslediği cihazlara hasar vermesini, sahip olduğu hızlı elektronik ve mekanik koruma sistemleri aracılığıyla önler. Bunun yanı sıra giriş güç faktörünü yükseltme, gerilim-akım harmoniklerini filtreleme ve yüksek verimli özel çalışma modları sayesinde ciddi anlamda tasarruf sağlar.
Kesintisiz Güç Kaynağı – UPS’lerde yedek enerji olarak genellikle kurşun asit bileşenli aküler olmakla birlikte son zamanlarda hem daha uzun ömürlü olması hem de toplam sahip olma maliyetlerini büyük oranda azaltması sayesinde lityum-iyon bileşenli aküler tercih edilmektedir. Dinamik UPS lerle volan sistemi yedek enerji kaynağı olarak kullanılırken, endüstriyel uygulamalarda da nikel-kadmiyum bileşenli aküler daha çok tercih edilmektedir. UPS ler jeneratörle uyumlu olarak çalışarak şebeke kesintisini hissettirmeden jeneratörden aldığı elektrik enerjisini beslediği cihazlara aktarır. Ayrıca UPS ler ana şebeke kaynağı haricinde ikinci ve farklı bir şebekeyi de statik bypass kaynağı olarak kullanarak ek bir kaynak yedekleme sağlayabilir.
Kabin içine yerleştirilebilen raf tipi UPS lere ek olarak masaüstü ya da bir zemin üzerine yerleştirilebilen UPS lerin elektrik gücü kapasitesi 0,5kVA dan başlayıp paralelleme özelliği sayesinde 5000kVA ya kadar çıkabilmektedir. Özellikle ileriki zamanlarda güç ihtiyacı artışını ekstra alan gerektirmeden karşılayan ölçeklendirilebilirlik ve ileri paralelleme-yedekleme özellikleriyle modüler UPS ler kesintisizliğin çok kritik olduğu uygulamaların olmazsa olmazıdır.Normal tip UPS ler ofis, ev, sistem odası, veri merkezi, alışveriş merkezi, fabrika ve hastane gibi tesislerde kullanılırken petrokimya ve madencilik gibi ağır sanayide de endüstriyel tip UPS ler kullanılır.
AHU (Hava Kontrol Ünitesi) Nedir?
AHU, normalde bir bina boyunca şartlandırılmış havayı kanalize eden ve onu AHU’ya geri döndüren kanal sistemine bağlanan büyük bir metal kutudur. Bu büyük metal kutunun içinde yapacak farklı işleri olan bir dizi vantilatör vardır. Klima santralleri odaya temiz hava sağlar. Üniteler dışarıdan hava alır, filtreler ve yeniler(Bir soğutma bobini ile soğutulur veya bir ısıtma bobini ile ısıtılır). Hava kalitesi için hijyenik ihtiyaçların daha düşük olduğu yerlerde, odalardan gelen hava, enerji tasarrufu amacıyla yeniden sirküle edilir. AHU, kapasiteyi artırmak ve enerji tasarrufu sağlamak için genellikle bir soğutma/ısıtma eşanjörü ile donatılmıştır. Genellikle binaların çatılarına monte edilirler ve kanallar aracılığıyla, söz konusu binadaki odaların her birine ulaşmak için hava sirküle ederler.
SELEKTİVİTE NEDİR?
Selektivite, aşırı akım ve toprak hata koruma ekipmanlarının herhangi bir hata durumunda, kurulumun olduğu noktada oluşan hatanın hemen üzerindeki cihazın diğer koruma ekipmanlarını etkilemeden açmasıdır.
Sistemdeki enerjinin devamlılığını sağlamak amacıyla yapılan koordinasyon çalışmasında, IEC 60909 standardına göre meydana gelebilecek maksimum ve minimum kısa devre akımları hesaplandıktan sonra, senaryolar gözetilerek arızaya en yakın koruma devre elemanın açması sağlanmalıdır.
SCHNEIDER’ den daha fazlası için: