Dernekler birer (STK) Sivil Toplum Kuruluşlarıdır. Dernekçilik en kısa ve öz olarak “Topluma karşılıksız hizmet etmek” demektir. Sorunları zaten çok olan bir toplum olduğumuzu düşünürsek, dernek bu sorunlara bir parça olsun çözüm bulmakta bir araçtır.
Elektrik Tesisat Mühendisleri Derneği 2000 yılında bir araya gelen 11 mühendis tarafından kurulmuştur.
Peki neden derneğimizin kurulmasına ihtiyaç duyulmuştur? Bu sorunun cevabını en samimi verebilecek olanlar elbette kuruculardır.
Kurucularımızdan Sn. Medih Ertan’nın derneğimize verdiği bir röportajından alıntı yaparak paylaşmak isteriz;
Ana işi tesislerde seslendirme sistemi imalatı olan bir şirketim vardı. Bu şirket tasarım ve üretiminde bulunduğu tüm cihazları tesisat müteahhitlerinin hizmetine sunardı. Bunun neticesinde tüm Türkiye’de bulunan müteahhitleri tanır ve onların yaşadığı sorunları yakından bilirdim. Müteahhitler arası diyaloğun eksiliğini bu süreçte çok yaşadım. Bu diyaloğu tesis etmede bir çatı altında toplanmanın gerektiğine inanan arkadaşlarımla bu derneği kurduk ve yaşattık. ETMD’ nin başarısı bu ihtiyacın gereğidir.
Öyle ki, derneğimizin o tarihlerdeki ruhunu hala koruyoruz ve tabi gururla söylemek gerekirse de Sn. Medih Bey hala bizlerle birlikte.
Kurucuların her birine teşekkür ediyoruz.
Dernek Başkanımız Sn. Mustafa Cemaloğlu’ nun derneğimiz faaliyetleri hakkında görüşleri ile devam etmek isteriz;
Tesisat Mühendisliğinin uygulamadaki başlangıcı olan Proje ve Tasarım mühendisi meslektaşlarımızın iyiye, doğruya yönelik muhtelif beklentileri bulunmaktadır. Bu beklentileri uzlaşma içerisinde temelde sonuçlandırıp, temennilerin ötesinde hayata geçirebilmeliyiz. Proje ve tasarım hizmetlerini doğru ve uygulanabilir standartlara taşımalı, tüm taraflarca aynı şekilde uygulanmasını mümkün kılmalıyız.
Günümüzün en önemli konularındandır dernekler aslında, kıymetini bilmek ve sürekli geliştirmek gerekir. Dernekçiliğin önemini anlamamız ve anlatmamız gerekir.
Mesleğe odaklı çalışmalar yapmak, teknik bilgiler vermek veya destek sağlamak, mesleki sorunları çözmek için öncü olmanın dışında sosyal içerikli etkinliklere de yeterli ilgiyi göstermek gerekiyor. Bu çağda bir arada ve daha güçlü kalabilmenin olmazsa olmazları arasında geliyor. Bu bağlamda ETMD kurulduğu günden itibaren gelenekselleşmiş aktiviteleriyle, derneğe katılım heyecanını dinamik tutmayı başarmıştır.
Geleneksel ETMD Geceleri ile sektöre birçok defa damgasını vurmuş ve paydaşlarını bir araya getirmiştir.
ETMD Futbol Ligi ile firmalar arası ligler düzenlemiş ve şampiyonluklar ilan etmiştir.
Bunun yanı sıra bowling turnuvaları, geleneksel yaza merhaba kahvaltıları ve iftar buluşmaları ile sosyal paylaşımlar imkanı sağlamıştır.
Özellikle şu zamanlarda çağın hastalığı covid 19 nedeni ile en çok özlediğimiz bu organizasyonlarımızın eksikliğini hissediyor ve bir an önce yeniden bir araya gelebileceğimiz, sektörümüzle dinamik ilişkileri devam ettirebileceğimiz günler gelsin istiyoruz.
Derneğimiz şu anda 21 yaşında ve 11. dönemini yaşıyor. 245 bireysel üyesi ve 33 tüzel üyesi ile birlikte hedefleri doğrultusunda ilerliyor. Özellikle vurgulamak gerekirse, 10.dönem yönetim kurulunun aldığı karar ile derneğimize tüzel üyelerinde katılması sesimizi ve gücümüzü daha kuvvetli kıldığını belirtmek isteriz. Yeni projeler ve projelerin hayat geçişi aşamasında tüzel üyelerin katkıları yadsınamaz şekilde fayda sağlıyor. Yönetim Kurulu Üyelerinin her biri canla başla destek sağlıyor, özellikle son 3 dönemde yönetim kurulu toplantılarına katılan üyeler sayımız, bizleri çok heyecanlandırıyor.
ETMD’ nin yönetim kurulu ekibinde bu dönemde de gençlerin bulunması ve genç mühendislerle ilerleme çizgisi dikkat çekiyor. Örneğin, dijital platformlarda, sosyal medyada onlarla ilerliyoruz ve çok yol alıyoruz.
Bir başka gurur duyduğumuz görevimiz; Bizden Haberler Dergimiz, ETMD’ nin kurulduğu günden bugüne kadar yayımladığı dergilerinde 97. sayıya ulaştık. Bu istikrarı sizlerde takdir edersiniz ki yayıncılık anlamında da bir başarı öyküsü diyebiliriz.
Linki eklemişken esas önemli bir başarımızdan da bahsetmek gerekir. Derneğimizin web sayfası uzun yıllardır mevcut idi ancak bu geldiğimiz zamanda dernek müdürümüzün katkılarıyla sektörümüzde en çok trafiğe sahip web sayfası oldu dersek hiç abartmış olmayız. İyileştirilmiş teknik alt yapısı ve içeriklerle yükselen raporlar almak bizleri çok mutlu ediyor.
Derneğimiz kendi çatısı altında çalıştay, çalışma kollarının hazırlamış olduğu teknik raporlar dışında diğer sektör firmaları ve yine diğer paydaşlarımız olan derneklerle sürekli iş birliği içinde çalışmalarına devam ediyor.
Sektörde öncülük etmeye çalıştığımız önemli bir diğer konudan da söz etmek isteriz;
17 Kasım 2020 tarihinde EAE Elektroteknik ve Polycert belgelendirme arasında imzalanan protokol ile amir protokol niteliğindeki 20 Kasım 2020 tarihinde, ETMD, EAE Elektroteknik ve Polycert belgelendirme arasında imzalanan “Elektrik Pano Montajcısı” mesleği ile başlayarak, Elektrik Sektöründe ihtiyaç olan tüm mesleklerin belgelendirme sürecinde önemli bir adım atmış olduk.
Protokol, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından onaylandı. ETMD yönetiminde ve EAE Elektroteknik sponsorluğunda, sektörümüz çalışanları bu sayede ücret ödemeden MYK belgesi edinebilecektir.
Derneğimiz; Üyeleri, yönetim kadrosu, çalışanları ile doğaya, hayvanlara, insanlara ve milli değerlere saygı çizgisinde çalışmalarını yürütüyor. Mesleğimiz adına katkılar sunarken değerlerinden ödün vermeden, önerilere de kulak vererek daha nice yıllar yoluna devam edecek, üyeleri ve tüm destekeçileriyle vermek istediğimiz mesaj şudur;
Biz birlikte güçlüyüz, bir arada kalmalıyız, dernekçiliği mesleki hayatımıza olan katkılarıyla ayakta tutmalıyız. Ülkemiz ve dünyamız için aydınlık, başarılı, huzurlu ve sağlıklı yıllar diliyoruz.