Sistemlerde kablolama işleminin hatalı yapılması, sürecin doğru işlememesine hatta tüm sürecin durmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle kablolamanın doğru şekilde yapılması sistem verimi için önem taşımaktadır. Bu yazımızda kablolama işlemlerinde en sık rastlanan 5 sorunu inceledik.
Etiketleme ve Kimlik:
Sistemde herhangi sorun meydana geldiğinde veya değişim yapılması gerektiğinde bunun kısa sürede ve doğru şekilde gerçekleştirilebilmesi için etiketlemenin düzgün yapılmış olması gerekmektedir. Hangi kablonun nereden nereye bağlı olduğunun bilinmesi plan ve projenin düzeni için büyük önem taşımaktadır.
Elektromanyetik Girişim:
Elektriksel gürültü olarak bilinen elektromanyetik girişim sonucu, sinyal kabloları manyetik alandan etkilenir ve sistem verilerinde hatalar oluşur. Bu nedenle sinyal kabloları ekranlı olmalıdır ve elektrik motoru, güç kaynağı gibi manyetik alan yayacak elemanlardan belirli bir mesafede tutulmalıdır.
Stres:
Özellikle yüksek gerilim kablolarında zorlanmaların (yani stresin), izolasyon ve boşalmalara neden olmaması için doğru kablo seçimi kritik önem taşımaktadır. Hareketin ve deformelerin çok olacağı ortamlar için örgülü kablolar seçilerek kırılmalar sonucu meydana gelecek olumsuz etkiler minimuma indirilmelidir.
Titreşim ve Gevşek Kablolama:
Sanayide yoğun bir şekilde meydana gelen titreşimler kablo bağlantılarında gevşemelere neden olabilmektedir. Bu nedenle kablo bağlantıları periyodik olarak kontrol edilmelidir. Ayrıca bu bağlantılar vidalar, yaylı veya plastik kelepçeler ile sağlamlaştırılmalıdır.
Korozyon ve Nem:
Kabloların ömrünün kısalmaması ve kablo konnektörlerinin zarar görmemesi için ortamdaki nem, kimyasallar ve gazlar göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin; bir güneş enerji santralinde kullanılan kablo ve konnektör, hidrolik enerji santralinde kullanılacak kablo ve konnektör tipi aynı değildir. Doğru seçimin yapılabilmesi için IP VE NEMA standartlarına göre karar verilmelidir.
Kaynak : Elektrikport