Atatürk Kültür Merkezi’ne ORGE İmzası

29 Ekim 2021 tarihinde görkemli bir açılış töreni ile ziyarete açılan ve 13 yıl aradan sonra opera, bale, tiyatro, konser, resim, sinema, klasik müzik gibi önemli sanat alanlarında birçok değerli esere ev sahipliği yapmak ve İstanbul’da sanatın bel kemiği olmak için geri dönen Atatürk Kültür Merkezi (AKM), zemin altında 4 bodrum kat, zemin üzerinde 9 kattan ve toplamda 95.600 m2 kapalı alanda 5 bloktan oluşan bir bina olarak yeniden hayat buldu.

Atatürk Kültür Merkezi’ne ORGE İmzası 1

Elektrik işleri ORGE’den!

AKM, 2040 seyirci kapasiteli opera salonu, yine opera salonunun içinde 93 m2 ve 80 kişilik bir orkestrayı alabilecek büyüklükte orkestra çukuru, 802 kişilik seyirci kapasiteli tiyatro salonu, 500 kişilik kapasiteli çok amaçlı salon, ayrıca; sergi salonu, kütüphane, tasarım atölyesi, sanat galerisi, çocuk sanat merkezi, prova kayıt odaları, cep sineması, müzik platformu, müze, çocuk orkestra odası, orkestra odası, bale odası, çocuk bale odası, çeşitli atölyeler gibi alanlara ev sahipliği yapıyor.

Kültür sokağı olarak adlandırılan; Taksim Meydanı’ndan başlayıp Gümüşsuyu Mahallesi’ne inen bina içinde bulundan cadde üzerinde kütüphane ve sergi salonlarının yanında kitapçılar ve kafeler bulunuyor.

AKM Binasının elektrik taahhüt işleri, kurulduğu günden bu yana 6 milyon metrekareyi aşan kapalı alanın elektrik taahhüt işini gerçekleştiren, Türkiye’nin en büyük ve nitelikli elektrik taahhüt şirketlerinden biri olan ORGE Elektrik tarafından gerçekleştirildi.

Atatürk Kültür Merkezi’ne ORGE İmzası 2

2.1 milyon metre kablo kullanıldı.

Tam akıllı bina olarak dizayn edilen projede tüm sistemler merkez bir odadan kumanda edilebiliyor. Örneğin; sinema salonu, kütüphane, opera, tiyatro ve fuaye alanları aydınlatmalarını mahallerde yer alan touch panellerden kumanda edebildiğiniz gibi cep telefonunuzdan bile kısıp açabiliyor ya da belirli saatler arasında yanıp sönmesini ayarlayabiliyorsunuz.

Atatürk Kültür Merkezi’ne ORGE İmzası 3

12.830 adet armatür montajı yapıldı.

Hareketli sahne ve profesyonel ses ışık sistemi yurt dışından alınmakla birlikte, tüm elektriksel altyapısını ORGE hazırladı. Sahne mekaniği ve sistemleri, opera sahne kısmında 65 metre sahne derinliğinde, 4 ana sahne asansörü, 2 yan, 1 arka ve 1 ana sahneden oluşan, 13 kompansatör asansörü ve üzerlerinde yer alan 4 hareketli vagondan oluşuyor. Ayrıca ana sahne üzerinde bir adet döner sahne vagonu yer alıyor. Bu sistemler ile sahne de sürekli bir dekor değişikliği yapma ihtiyacına gerek kalmıyor. Yani bir sonraki gösterinin dekorunu yan sahnelerde kurup, diğer gösterinin başlayacağı gün bu vagonlar ve asansörler sayesinde sahne yer değiştirerek dekor değiştirilmiş oluyor. Tiyatro ve opera salonunda simultane tercüme sistemi mevcut.

Atatürk Kültür Merkezi’ne ORGE İmzası 4